O hotărâre CSAT pe care se bazează protocolul Parchet-SRI și despre care Băsescu, din câte știe, „e liberă la informare publică”, ținută LA SECRET de Consiliu

O hotărâre CSAT pe care se bazează protocolul Parchet-SRI și despre care Băsescu, din câte știe, „e liberă la informare publică, ținută LA SECRET de Consiliu

Mai exact este vorba despre Hotărârea CSAT 17/2005privind combaterea coruptiei, fraudei și spălarii banilor, despre care fostul președinte a precizat, vineri, într-o intervenție la B1 că „din câte știu, dacă nu are 0 este liber la informare publică”.

„Sincer să fiu, din câte știu, dacă nu are 0 este liber la informare publică. (…) Problema e dacă e corect redactat numărul în protocol, nu am de unde să știu. În schimb, paradoxal, pentru că am o memorie bună, că pot satisface curiozitatea. Citez din memorie ca și cum aș avea hotărârea CSAT în față.Această hotărâre vizează combaterea corupției, fraudei, spălării banilor și se adresează la patru instituții: Ministerul de Finanțe, Ministerul Public, Parchetul Național Anticorupție și Ministerul Justiției. Nu apare niciun SRI, nici măcar Ministerul de Interne”, a declarat Băsescu.

În aceste condiții, Gândul, parte a Mediafax Group, a solicitat CSAT punerea la dispoziție a Hotărârii CSAT 17/2005, în baza legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare.

CSAT a transmis că „solicitarea nu poate fi soluționată în mod favorabil”, susținând că CSAT „organizează și coordonează unitar activitățile care privesc apărarea țării și securitatea națională”, iar potrivit articolului 12 din legea 544/2001, „informațiile din domeniul apărării și securității naționale fac parte din categoria informațiilor clasificate, al căror regim, în ceea ce privește transmiterea lor, este circumscris exigențelor legale instituite prin Legea nr. 182/2002 privind protecția informațiilor clasificate, precum și prin Legea nr. 415/2002 privind organizarea și funcționarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării”.

„În conformitate cu prevederile art. 7 alin (1) și ale art. 12 alin (1) din Legea nr. 415/2002, ședințele Consiliului au caracter secret, iar hotărârile acestuia se comunică autorităților administrației publice și instituțiilor publice la care se referă, integral sau în extras, ori instituțiilor publice care au responsabilități privind punerea în aplicare a prevederilor acestora; – În respectarea obligațiilor ce ne revin în temeiul legislației referitoare la protecția informațiilor clasificate, solicitarea dumneavoastră nu poate fi soluționată în mod favorabil”, se arată în răspunsul CSAT.

CITESTE AICI RĂSPUNSUL CSAT

Potrivit însă standardelorStandardelor naționale de protecție a informațiilor clasificate în România, aprobate prinHG nr. 585 din 13 iunie 2002, „numerele de înregistrare se înscriu pe toate exemplarele documentului și pe anexele acestora, fiind precedate de un zero (0) pentru documentele secrete, de două zerouri (00) pentru cele strict secrete, de trei zerouri (000) pentru cele strict secrete de importanță deosebită și de litera „S” pentru secrete de serviciu”.

De menționat că în preambulul protocolului dintre Parchetul General și SRI toate hotărârile CSAT invocate, cu excepția celei cu numărul 17/2005, au numere care încep cu 0 sau 00, respectiv:00140/2001 privind desemnarea Serviciului Roman de lnformatii ca autoritate nationala in materie antiterorista; 0068/2002 prin care Serviciul Roman de lnformatii a fost desemnat ca autoritate natională în domeniul realizarii interceptarilor și al relațiilor cu operatorii de telecomunicații; 00234/2004 privind cooperarea între Serviciul Roman de lnformații și Ministerul Public pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul siguranței naționale; 0237/2004 pentru aprobarea Protocolului general de cooperare privind activitatea de informatii pentru securitatea natională; 0024/2005 pentru aprobarea Regulamentului de organizare și functionare al Centrului de Coordonare Operativa Antiterorista; 00173/2006 pentru aprobarea Metodologiei privind organizarea și executarea interventiei contrateroriste; 0024/2005 pentru aprobarea Regulamentului de organizare și functionare al Centrului de Coordonare Operativa Antiterorista; 00173/2006 pentru aprobarea Metodologiei privind organizarea și executarea interventiei contrateroriste.

Gândul a solicitat CSAT să specifice care este gradul de clasificare al Hotărârii 17/2005, însă până la ora publicării acestui material nu a primit un răspuns.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Mesajul Germaniei pentru Putin: Retrageți-vă trupele din Ucraina și începeți negocierile cu Kievul
Ce a apărut la mormântul lui Silviu Prigoană, la o zi după înmormântare: 'Nu trebuie...
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner...
Orașul din România în care casele de peste 1,5 milioane se vând ca pâinea caldă....
Legenda boxului vs. fenomenul digital: Cum s-au pregătit Mike Tyson și Jake Paul pentru confruntarea...
O profesoară a fost arestată după ce s-a aflat că avea o relație cu un...
Ucraina se pregătește să arunce în luptă brigada de soldați antrenată în Franța, dotată cu...
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un...
Nu mai cumpăra ACESTE 7 alimente congelate. Se găsesc în toate supermarketurile din România! Ce...
Ce măsuri dure ar putea lua Guvernul, după ce Bruxelles a avertizat că economia nu...
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
Ei sunt Florin și Axinia, doi dintre cei 9 români care au murit în urma...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Ce fel de dubă poți să conduci cu permis Categoria B?
Ciolacu va pune la dispoziţie explicaţiile Ucrainei în privinţa interdicţiei lui George Simion
GENIUL matematician, forțat să se CASTREZE chimic pentru că...
Obligatoriu pentru românii care au buletin! Trebuie să anunțe în termen de 24 de ore
Sindromul accentului străin. Boala misterioasă căreia medicii nu-i dau de cap
Mike Tyson vs. Jake Paul: Când (ora României) și unde se difuzează online meciul?
Cum îl apără Gabriela Cristea pe Tavi Clonda: “Tu îți permiți să-ți dai cu părerea...
Jake Paul, șocat de gestul adversarului său, Mike Tyson: "Trebuie să mă ciupesc Tocmai am...
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că...
Cercetătorii au anunțat „o descoperire crucială” în cazul tuberculozei